Scooter Planet

Scooter koppeling check

Als uw scooter snelheid verliest voor enkele seconden, of wanneer u een branderige geur ruikt, adviseren we u de koppeling te laten nakijken.

Werking koppeling

Er zitten koppelingsschoentjes in de koppeling die met trekveertjes naar binnen gehouden worden. Bij stationair toerental maken ze geen contact met de bus eromheen die in verbinding staat met het achterwiel. De motor kan nu vrij draaien.

Als u gas geeft worden ze naar buiten geslingerd tegen het koppelingshuis (de bus) en wordt er kracht op het achterwiel gebracht. Maar omdat de kracht waarmee de schoentjes op het koppelingshuis er omheen drukken (en dus de weerstand die die motor krijgt) afhangt van het toerental, zal de motor tijdens het optrekken uit stilstand op een bepaald toerental draaien. Dit toerental kun je regelen met de sterkte veertjes.

Na een aantal seconden optrekken hebben de schoentjes zich volledig vastgedrukt tegen de bus en neemt de vario de versnelling over. Hierdoor is een overgang van het toerental hoorbaar, meestal van laag naar hoog. Alleen als de scooter zo goed is afgesteld dat het koppelingstoerental precies gelijk is aan dat van de vario, is de overgang van de koppeling niet hoorbaar. De scooter trekt dan meteen door van 0km/h tot de topsnelheid.

Vragen over de koppeling check van uw scooter? Bel of mail ons dan!

Koppeling Checken Scooter Planet

Contact ons