Scooter Planet

WOK melding scooter

Een WOK melding, wat is het?

Een WOK melding is een rijverbod dat opgemaakt wordt door de politie namens de Rijksdienst Weg Verkeer (RDW). de afkorting WOK staat voor ‘’Wachten Op Keuren’’. Deze melding kan alleen gegeven worden door de politie. Deze melding betekent dat het voertuig niet meer op de openbare weg mag rijden. Er zijn allerlei redenen waardoor je deze melding kan krijgen.

Waardoor krijg je deze melding?

Een WOK melding krijg je als je voertuig (brom/snorfiets) niet voldoet aan de wettelijke eisen. Wanneer de politie constateert dat er iets aan de hand is met jouw scooter dan levert dit een WOK melding op. Enkele oorzaken die een WOK melding opleveren zijn:  Opgevoerde scooters, een kapotte kilometer teller, versleten banden of een kapot voorlicht.

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor een WOK melding?

De meest voorkomende redenen van een WOK melding is de snelheid van het voertuig, kapotte/geen verlichting en versleten banden. Dit zijn namelijk de meest opvallende mankementen aan een voertuig en ook het eerste wat gecheckt wordt bij een controle. Het is daarom belangrijk dat dit in orde is als je de weg opgaat.

Hoe hard moet je rijden om een WOK melding te krijgen?

Een bromfiets (geel kenteken) mag wettelijk maar 45 kilometer per uur rijden. Als er bij een controle wordt geconstateerd dat de bromfiets 5 kilometer harder rijdt (inclusief correctie van 5 kilometer) dan krijgt het voertuig een WOK melding krijn. Voor een snorfiets (blauw kenteken) geldt een wettelijke maximum snelheid van 35 kilometer per uur. Als er bij een controle wordt geconstateerd dat de snorfiets 4 kilometer harder rijdt (inclusief correctie van 5 kilometer) dan gebeurd hetzelfde.

Een WOK melding? Wat nu?

Heb je een WOK melding gekregen dan moet er een afspraak gemaakt worden om je brommer/scooter opnieuw te laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Scooter Planet is een gecertificeerd bedrijf die jouw WOK melding kan verhelpen. Voordat je een afspraak maakt bij ons moet er op de officiële website van het RDW eerst een keuring aangevraagd worden. Vraag je keuring hier aan. De kosten voor het herkeuren van je brommer/scooter zijn €64,- euro. Deze dien je te betalen bij het keuringsstation van jouw scooter.

Voorbeeld:

  • Als tijdens een controle op een rollenbank blijkt dat de brom-/snorfiets is opgevoerd, dan wordt het kentekenbewijs direct ingevorderd door de politie. Dit gebeurt als er sprake is van een overschrijding van 15 km/h of minder. De bestuurder mag dan niet meer rijden over de openbare weg met zijn brom-/snorfiets, behalve als hij naar een vestiging van de RDW gaat om de brom- /snorfiets te laten keuren.
  • De bestuurder krijgt daarnaast ook een boete van de politie vanwege het rijden met een opgevoerde brom-/snorfiets.
  • De brom-/snorfiets krijgt een Wacht op Keuren (WOK) status in het kentekenregister bij de RDW.
  • De kentekenhouder ontvangt een brief van de RDW waarin wordt aangegeven dat het voertuig een WOK-status heeft en dat er niet mee op de openbare weg mag worden gereden totdat deze is herkeurd en daarbij aan de gestelde eisen voldoet.
  • De bestuurder moet zelf zijn brom-/snorfiets afvoeren en een afspraak maken bij een RDW keuringsstation om de brom-/snorfiets te laten herkeuren.
  • De brom-/snorfiets moet door een keurmeester van de RDW te worden herkeurd. Deze herkeuring kost €64,- (bovenop de boete van de politie, 10-15 km: € 120,–, meer dan 15 km € 250,–). deze kosten zijn voor rekening van de eigenaar.
  • Pas als de brom-/snorfiets is goedgekeurd wordt het kentekenbewijs teruggestuurd.
  • Mocht de bestuurder op de brom-/snorfiets, ondanks het ingenomen kentekenbewijs op de weg blijven rijden en hij wordt betrapt door de politie, dan wordt de brom-/snorfiets direct in beslag genomen door de politie vanwege het rijden met een ongeldig verklaard kentekenbewijs.

Tot slot nog een interessant weetje

Op de dag van de geplande keuringsafspraak met je met je brom/snorfiets wel op de openbare weg rijden. Je mag alleen van je huisadres naar keuringsstation toe rijden en weer terug. Als je van deze route afwijkt en je wordt gecontroleerd door de politie dan kan je een boete krijgen.

Contact opnemen

Afspraak maken om een WOK-melding te verwijderen? Neem dan contact met ons op, binnen 24 uur kunt u bij ons terecht!

Neem nu contact met ons op!

Contact ons